Rogaliki z dżemem domowym smakują najlepiej z dobrą herbatką - zajęcia kulinarne. Drukuj
poniedziałek, 25 kwietnia 2016 21:56, odsłon: 2072

Szybko mija czas i tak do końca dobiegają zajęcia kulinarne dla dzieci i rodziców. Nasza rodzina kulinarna rzeczywiście przeżyła wiele radosnych chwil podczas zajęć. Dowiedzieliśmy jak fajnie pobyć ze swoim dzieckiem, zobaczyć jego radość, zadowolenie, jak przygotować smaczne potrawy, nakrywać do stołu, zachowywać się przy stole. Cieszyć się, dzielić się z drugim człowiekiem tym co sami potrafimy przygotować.


Podczas tych ostatnich dwóch zajęć przygotowaliśmy mnóstwo smacznych rogalików, a co za tym idzie nauczyliśmy się zagniatać, wałkować ciasto, kroić nożem, smarować dżemem i zawijać ciasto. Oczekując na wypieki, poznaliśmy też  podczas prezentacji rodzaje herbat liściastych i sposoby ich parzenia.

Sekrety parzenia: ogrzej wrzątkiem czajniczek, wsyp liście potrzaśnij czajniczkiem i delektuj się aromatem herbaty, zawsze oddzielaj liście od naparu, parz tylko 7-12 minut.

Poznaliśmy wiele ciekawych tańców integracyjnych i każdy wykonał swoją podkładkę na stół i ją zalaminował.
Gdy rogaliki były gotowe  degustowaliśmy je  z pysznymi herbatkami: zieloną, owocową, czarną i kompotem z czarnych jagód. Na koniec wykonaliśmy pamiątkowe zdjęcie, a  dzieci zostały obdarowane jajeczkami i lizakami.

Prowadzące złożyły życzenia wszystkim obchodzącym Wielkanoc wg kalendarza juliańskiego.

Do zobaczenia na podsumowaniu w maju.


           

    K. Czurak, I. Gierasimiuk, Ś. Oleszow

 

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information