Dyniospotkanie kulinarne czyli Dyniowy zawrót głowy. Drukuj
czwartek, 05 listopada 2015 21:11, odsłon: 29116

Oto zagadka: Dumna z powodu złocistego brzuszka, pyszni się na zagonku w Twoim warzywniku. Z niej niegdyś wyczarowano dla Kopciuszka, złotą karetę ciągniętą przez konika. Tak, to Dynia, bardzo smaczny i odżywczy owoc, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin.

Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu.  Aby uczestnicy naszej innowacji mogli  lepiej poznać to cenne warzywo zorganizowałyśmy pokaz dyń. Przyroda  stworzyła te warzywa w ciekawych kształtach i różnorakich kolorach oraz wielkościach - od całkiem malutkich, po ogromne. Swego czasu do Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń w Tervuren niedaleko Brukseli wystawiono dynię, której owoc ważył aż 630 kg! My naszych  użyliśmy  do zabaw ruchowych, tj .turlanie dyni na czas. Niektórzy tworzyli na niej rysuneczki.  Ciekawostki miała w sobie, a mianowicie pestki, które wybieraliśmy i przeliczaliśmy. Smakołykiem okazała się zupa z dyni serwowana z prażonymi pestkami.  Rarytaskiem było ciasto drożdżowe z dynią- wypiek babci Walentyny i jej sąsiadki p. Sabiny. Przepis  został rozdany, a po zajrzeniu na fejsbuk stwierdzamy, że  wypieki się udały i ze smakiem z talerza znikały.  

Ciasto drożdżowe  z dynią:
1kg mąki
1 olejek migdałowy
25dkg cukru
25dkg tłuszczu ( 0,5 kostki masła, 0,5 szkl oleju)
7 dkg drożdży
ok40 dkg dyni+ szkl mleka
1 szklanka mleka na rozczyn

Dynię ugotować w szklane mleka. Z drożdży zrobić rozczyn. Do miski z rozczynem dodać utartą dynię, mąkę i resztę składników, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni.

Kruszonka:  5dkg smalcu, 5 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 20dkg mąki  
Smacznego !!!

 

I. Gierasimiuk, S. Oleszow, K. Czurak

 



 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information