Ciasto marchewkowe pyszne jest i zdrowe! Drukuj
poniedziałek, 20 października 2014 21:49, odsłon: 1567

altPewnego popołudnia przedszkolaki z grupy „Żuberków” wspólnie sporządziły ciasto marchewkowe. Na początku dowiedziały się o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas przygotowywania ciasta. Dokładnie umyte rączki ochoczo zabrały się do pracy.  Okazało się, że najwięcej trudności sprawiło tarkowanie twardej marchewki i utrzymanie ciężkiego miksera, w czym pomogły pani Ula i Ala. Wspólnie zanieśliśmy blachy z ciastem do przedszkolnej kuchni. Dzieci miały okazję poznać  Panie kucharki i podziękować im za codzienne przygotowywanie posiłków. Pysznym, zdrowym ciastem marchewkowym poczęstowaliśmy naszych ukochanych gości – Rodziców następnego dnia.

Oto obiecany przepis:
 

Składniki:
3 jajka
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika lub samego cynamonu
1 i 1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
jedna duża marchewka starta na drobnych oczkach
pół szklanki oleju lub stopionego masła
cukier puder do posypania

Do przygotowania formy: papier do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka, cukier ubijamy razem mikserem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą marchewkę i olej, miksujemy jeszcze chwilę. Wylewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut (na drugiej półce od dołu, na ruszcie, a nie na blaszce). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
                                                                                                                     
                                                                                                                            

Urszula Raczkowska - Filinowicz

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information