O NAS
ORGANIZACJA
OFERTA
INTEGRACJA
REKRUTACJA
Dyniospotkanie kulinarne czyli Dyniowy zawrót głowy. |
![]() |
![]() |
![]() |
czwartek, 05 listopada 2015 21:11, odsłon: 35143 | |||
Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Aby uczestnicy naszej innowacji mogli lepiej poznać to cenne warzywo zorganizowałyśmy pokaz dyń. Przyroda stworzyła te warzywa w ciekawych kształtach i różnorakich kolorach oraz wielkościach - od całkiem malutkich, po ogromne. Swego czasu do Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń w Tervuren niedaleko Brukseli wystawiono dynię, której owoc ważył aż 630 kg! My naszych użyliśmy do zabaw ruchowych, tj .turlanie dyni na czas. Niektórzy tworzyli na niej rysuneczki. Ciekawostki miała w sobie, a mianowicie pestki, które wybieraliśmy i przeliczaliśmy. Smakołykiem okazała się zupa z dyni serwowana z prażonymi pestkami. Rarytaskiem było ciasto drożdżowe z dynią- wypiek babci Walentyny i jej sąsiadki p. Sabiny. Przepis został rozdany, a po zajrzeniu na fejsbuk stwierdzamy, że wypieki się udały i ze smakiem z talerza znikały.
Ciasto drożdżowe z dynią: Dynię ugotować w szklane mleka. Z drożdży zrobić rozczyn. Do miski z rozczynem dodać utartą dynię, mąkę i resztę składników, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka: 5dkg smalcu, 5 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 20dkg mąki I. Gierasimiuk, S. Oleszow, K. Czurak
|