Start

Każdy przedszkolak ma szansę na sukces

Witamy w przedszkolu

INNOWACJA ORGANIZACYJNA

baner_gabinet

 

baner_6latek

Gabinet Marii Montessori

baner_gabinet

 

baner_dbamy_eko2011



Designed by:
Jm-Experts!

Żuberkowe Marchewkowe Love… w ramach projektu „Sensoryczny Kogel - Mogel” PDF Drukuj Email
czwartek, 04 maja 2023 22:12, odsłon: 507

Żuberki w miesiącu kwiecień zrealizowały kolejne – tym razem „pomarańczowe” zadanie w ramach Ogólnopolskiego projektu „Sensoryczny Kogel-Mogel”. Zadaniem tego projektu jest dostarczenie dzieciom w toku podejmowanych aktywności i zabaw różnorodnych bodźców wspomagających integrację wszystkich zmysłów oraz ich rozwój. Celem głównym projektu jest usprawnienie motoryki dużej – ćwiczenie postawy oraz motoryki małej – usprawnienie funkcji ręki.

 

Kwietniowe zadanie związane było z Dniem Marchewki, czyli ze świętem jednego z najpopularniejszych warzyw. Zajęcia zaczęliśmy od omówienia warzywa – jego wyglądu, smaku oraz sposobu wykorzystania, a także wspólnie stwierdziliśmy, że marchewka ma dużo witamin, które sprawiają że jesteśmy zdrowi i silni. Następnie przystąpiliśmy do wykonania Marchewkoliny – naturalnej, jadalnej masy podobnej do ciastoliny. Wykonanie jej jest banalnie proste, bowiem potrzebujemy tylko ugotowanej marchewki oraz mąki ziemniaczanej. Po jej wykonaniu zabaw nie było końca – dzieci sprawdzały jej konsystencje, zapach, lepiły wybrane przez siebie wzory oraz figurki. Następnym etapem naszych prac było wykonanie plakatu, promującego Dzień Marchewki przy wykorzystaniu…marchewki! Okazało się, że warzywem możemy również stemplować. W ten sposób powstał piękny, wspólny plakat.

Zabawy sensoryczne, choć najczęściej wiążą się z plamami i bałaganem – zapewniają dzieciom wyjątkowe odczucia, jakich nie dadzą nawet najlepsze gotowe zabawki.

 

Przepis na marchewkolinę, którą każdy może wykonać samodzielnie w domu:

Potrzebujemy tylko 2 składniki:

- ugotowaną marchewkę (kilka sztuk)

- mąkę ziemniaczaną (0.5 – 1 kg)

 

Obrane marchewki gotujemy (odlewamy wodę), a następnie blendujemy warzywa na jednolitą masę. Do zblendowanej marchewki stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (używamy tyle mąki ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji). Marchewolina powinna być lekko wilgotna i nie przyklejać się do rąk. Możemy dodać zapach lub przyprawę do ciasta. Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).

Zachęcamy do wspólnej zabawy!

 

Monika Szwarc

Zdjęcia: Małgorzata Lipnicka-Pleskowicz

 

 

Opis galerii zdjęć:

Na zdjęciach widać dzieci z grupy Żuberków w czasie zabaw z okazji Dnia Marchewki.


 

 

 

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.Nasza Polityka Cookies..

EU Cookie Directive Module Information