O NAS
ORGANIZACJA
OFERTA
INTEGRACJA
REKRUTACJA
Trochę inny pomysł na spędzanie razem czasu w domu |
środa, 15 kwietnia 2020 09:12, odsłon: 997 | |||
POMPIKOWE DOMOWE PRZEDSZKOLE A może by tak oderwać się od różnego rodzaju pracy „służbowo – zdalnej”, którą wykonywać muszą i starsi, i ci najmłodsi? Ta niecodzienna sytuacja, która spowodowała, że spędzamy ze sobą dużo więcej czasu, może być pretekstem na przygotowanie wspólnie małego co nieco. Czy dorośli – w dobie puchatych szarlotek z kruszonką i bitą śmietaną – pamiętają jeszcze zwykły placek ze śliwkami, murzynka czy biszkopt z jabłkami, który często kiedyś nasze mamy i babcie piekły w każdą sobotę gdy byliśmy mali? Wspólne gotowanie najprostszych potraw czy pieczenie słodkości może być prawdziwą frajdą. Kochane mamusie, trudno, wasze blaty w kuchni tego dnia mogą być z lekka przyprószone mąką, a na podłodze może pojawić się plama niewiadomego pochodzenia – to skądinąd znów może być pomysł na wspólną zabawę, ale o tym może napiszemy innym razem… Kiedy już razem coś przygotujecie, najmłodsi mogą zilustrować to kulinarne cudeńko, mama lub tata niech zapisze ów przepis, a jeśli uda wam się tych przepisów i obrazków stworzyć więcej – powstałyby książeczki kucharskie z prawdziwymi skarbami. Moglibyście je przynieść do przedszkola, gdy już się w nim spotkamy. A nastąpi to pewnie wkrótce. A więc gotujcie i pieczcie, Kochani! Ciasta, ciasteczka, bułeczki i co tam tylko zechcecie. Pieczcie, rysujcie i twórzcie własne książeczki kucharskie.
Przepis na najprostszy na świecie biszkopt z jabłkami: Składniki: sól,5 jajek, niepełna szklanka cukru, szklanka mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 duże jabłka. Przygotowanie: rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni, wysmarujcie blachę masłem (margaryną) i posypcie tartą bułką. Ubijcie pianę z białek ze szczyptą soli. Wciąż ubijając, dodajcie żółtka i cukier. Wyłączcie mikser, dodajcie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie ubijajcie już składników, a jedynie lekko wymieszajcie z mąką – w ten sposób biszkopt będzie lekki. Wylejcie masę na blachę i powkładajcie w niego kawałki obranych jabłek. Pieczcie około 30 – 40 min. Po wyłączeniu piekarnika nigdy nie wyjmujcie od razu ciasta by nie opadło, uchylcie drzwiczki piekarnika, po pewnym czasie dopiero wyjmijcie blachę. Posypcie biszkopt - po ostygnięciu - cukrem pudrem. Prawda, że proste? Smacznego!!!
Anetta Trusiewicz-Kolinko
|